SUBHANALLAH 5 Benda Ini Berasal Dari Syurga

SUBHANALLAH 5 Benda Ini Berasal Dari Syurga | ALLAHU, patotlah bila pergi buat haji / umrah orang berebut-rebut nak cium batu Hajarul Aswad rupanya syurga asal batu ni, yang dekat MALAYSIA ni pulak patutlah harganya cecah ribu-ribu rupanya dari SYURGA! ?

Syurga menjadi tempat paling indah yang setiap orang akan menduduki. Dikatakan bahawa di Syurga ada kesenangan yang tidak pernah dibayangkan sebelum ini. Umat ​​Islam bersaing untuk mencapai syurga dengan melakukan amalan ibadah yang diperintahkan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Walaupun masih di dunia, Syurga memang misteri ilahi. Tetapi Rasulullah Shallallahu alaihi wasallam pernah menggambarkan betapa indah Syurga. Ada istana yang tak pernah terbayangkan sebelumnya, bidadari yang cantiknya tiada tara, buah-buahan yang boleh dipetik pada bila-bila saja, sungai susu yang mengalir di bawahnya, serta batuan indah lain.

Tetapi adakah anda tahu bahawa terdapat lima perkara dari surga yang wujud di bumi kita? Salah satunya juga ditemui di negara kita Indonesia. Apakah 5 objek itu? Berikut adalah kajian semula.

1. Hajar Aswad
Hajar ‘Aswad (Arab: حجر أسود) merupakan sebuah batu yang diyakini oleh umat Islam berasal dari syurga, dan yang pertama kali menemuinya adalah Nabi Ismail dan yang meletakkannya adalah Nabi Ibrahim. Sekali waktu batu ini mempunyai sinar yang terang dan dapat menerangi semua semenanjung Arab.

Tetapi semakin lama cahaya menjadi redup dan sehingga sekarang ia menjadi hitam. Batu ini mempunyai aroma yang unik dan ini adalah haruman semula jadi yang telah sejak penubuhannya

Hajar Aswad tentu sudah biasa di telinga umat Islam. Berdasarkan hadis, Hajar Aswad dibawa langsung oleh Malaikat Jibril as dan diserahkan kepada Nabi Ismail AS dan Ibrahim AS sewaktu membina Kabbah.

Dari Abdullah bin Amru berkata, “Malaikat Jibril telah membawa Hajar Aswad dari surga lalu meletakkannya di tempat yang kamu lihat sekarang ini. Anda akan kekal dalam kebaikan selagi ada Hajar Aswad.

Nikmati batu selagi anda masih dapat menikmatinya. Untuk masa akan datang apabila Jibril akan kembali untuk membawa batu itu ke tempat asalnya. (HR Al-Azraqy).

Rasulullah SAW bersabda “Hajar Aswad turun dari syurga, batu tersebut begitu putih, lebih putih dari pada susu. Ia adalah dosa manusia yang menjadikan batu hitam “. (H.R. Tirmidhi 877).

“Hajar aswad adalah batu dari syurga. Batu itu lebih putih daripada salji. Ia adalah dosa para musyrik yang menjadikannya hitam. “(HR Ahmad 1: 307)

2. Batu Maqam Nabi Ibrahim
Batu ini terletak di sebelah Kabah. Dahulu menjadi asas Nabi Ibrahim ketika membina Kabbah. Batu menarik seperti kren yang membantu pembinaan bangunan tinggi di zaman sekarang. Ketika nabi ibrahim perlu meletakkan batu-batuan dan tanah pada tempat yang tinggi dari ka’bah,

Maka nabi hanya cukup berdiri diatas batu makam tersebut, sehingga batu tersebut megangkat nabi ke atas, dan ketika selesai maka ia turun pula dengan sendirinya ke bawah hingga mendekati nabi ismail berada di bawah untuk mengambil batu-batu bangunan.

Di atas batu masih terlihat tangan kedua kaki Nabi Ibrahim. Dahulunya batu ini mengeluarkan cahaya putih seperti Hajar aswad, namun allah telah memadamkan cahayanya kerana seandainya cahaya tersebut masih ada,

Digabungkan dengan cahaya Batu Hajar Aswad maka akan menerangi seluruh bahagian yang ada di antara ufuk timur dan ufuk barat.

Berkaitan Hajar Aswad dan Maqam Ibrahim ini Rasulullah pernah bersabda, “Rukun (Hajar Aswad) dan Maqam Ibrahim adalah dua batu akik yang diturunkan dari syurga yang telah Allah redupkan sinarnya, kalau seandainya tidak demikian niscaya sinarnya akan menyinari seluruh penjuru dunia dari Timur hingga ke Barat “.

3. Gaharu Wood
Kayu Gaharu juga dipercayai menjadi sesuatu yang berasal dari syurga. Di Malaysia, Gaharu Wood terdapat di kebanyakan hutan hujan. Ada yang ditanam untuk tujuan komersil.

Gaharu Wood telah mencatatkan rekod sebagai kayu paling mahal di dunia. Kayu Gaharu yang mengandungi gupal dapat dihargai hingga puluhan ribu ringgut per kilo. Produk olahan dari kayu gaharu, boleh menjadi kemenyan, gelang, kalung dan tasbih gaharu.

Pokok dan kayu Gaharu menjadi terkenal dan mahal kerana ia mengandungi resin wangi dan banyak digunakan dalam industri kosmetik dan ubat moden.

Kayu Gaharu menjadi salah satu komoditi eksport utama Indonesia. Malangnya, harga kayu gaharu yang tinggi berimbas pada kekurangan pokok ini. Betapa tidak mahal, hanya dari tempat yang paling indah di alam semesta.

Dari Abu Hurairah radliyalahu ‘anhu, bahawa Rasulullah Shallallahu’ alayhi wa Sallam bersabda: “Golongan penghuni syurga yang pertama kali masuk syurga adalah berbentuk rupa bulan pada malam bulan purnama, …

(Sampai ucapan beliau) …, nyala perdupaan mereka adalah gaharu, Imam Abul Yemen mengatakan ia bermakna kayu gaharu. (Diriwayatkan oleh Imam Bukhari).

4. Daun Tin
Pada masa nabi Adam as memakan buah khuldi, maka seketika itu pula terlepaslah pakaian nabi adam tanpa sehelai benang pun di tubuh beliau, kemudian nabi adam pun mengambil dedaunan yang ada di syurga untuk menutupi tubuhnya kerana malu, namun dedaunan tersebut malah menjauh dari beliau,

Tapi ada satu dedaunan yang merasa iba kepada nabi Adam iaitu daun-daun pohon Tin, kerana daun Tin tidak sanggup melihat keadaan nabi adam pada saat itu. Ini adalah daun yang sangat berharga kepada Nabi Adam sehingga Tin ini meninggalkan Allah memberikan kelebihan kepadanya dalam bentuk buah manis tanpa benih.

5. Cincin Nabi Sulaiman a.s
Wahab bin Munabih mengatakan bahawa cincin Nabi Sulaiman dikenali dengan nama “Cincin taat Nabi Sulaiman” yang diciptakan Allah dari cahaya yang bersinar sangat terang yang cahayanya mengalahkan setiap cahaya berasal dari langit yang mempunyai empat sisi diantara sisinya tertulis kata:

Pada sisi pertama tertulis “Laa ilaha ilallah wahdahu laa syarikalahu Muhammadan abduhu wa rasuluhu” Artinya: Tidak ada Tuhan selain Allah tidak ada sekutu baginya, Muhammad adalah hamba dan rasulnya.

Pada sisi kedua tertulis “Allahumma malakul mulki tu’til mulka man tasya wa tanzi’ul mulka man tasya wa tu’izu man tasya wa tuzilu man tasya” Wahai Allah raja yang mempunyai kerajaan, engkau berikan kekuasaan kepada yang engkau kehendaki dan engkau hinakan orang apa yang anda mahu

Di sisi ketiga ia berkata “Kullu syai’in haalikun illallah” Maksudnya: Segala-galanya akan musnah kecuali Allah.

Dan pada sisi keempat tertulis “Tabarokta ilahi laa syariika laka” Artinya: Maha suci engkau wahai Tuahanku yang tidak ada sekutu bagimu.

Cincin tersebut memiliki cahaya yang bersinar yang apabila dikenakan maka akan berkumpul para jin, manusia, burung, angin, syaitan dan awan.di mana angin sebagai kenderaannya,

Manusia dan Jin sebagai tenteranya, burung sebagai pembantu dan teman bicaranya, binatang buas sebagai pekerjanya, dan para malaikat sebagai utusan mereka.

Dia pernah berdoa kepada Tuhan untuk meminta kerajaan yang tidak pernah wujud selepas itu. sebagaimana firman Allah swt: “Ia (Sulaiman) berkata:” Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang juapun sesudahku, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi “(Q.S Shaad: 35)

Leave a Reply