20 Sunnah Rasulullah Yang Sering Diabaikan

ALLAHUAKBAR !!! Inilah 20 Sunnah Rasulullah Yang Sering Diabaikan,Nombor 3 Dan 16 Paling Tinggi Di Abaikan | Inilah 20 Sunnah Rasulullah Yang Sering Kita Abaikan,Baca Sunnah Rasulullah Mungkin Ada Yang Lupa.

1. Mendahulukan kaki kanan ketika memakai selipar dan Kaki Kiri Pada masa melepaskannya.
2. Menjaga Dan Memelihara Wudhu ‘walaupun tidak sedang mengerjakan solat. 3. Bersiwak (Menggosok Gigi dengan Kayu Siwak). 4. Menunaikan Solat Istikharah. 5. Berkumur-kumur dan menghirup air dengan hidung dalam satu cidukan telapak tangan ketika Berwudhu.

6. Berwuduk sebelum tidur dan tidur dengan posisi miring ke kanan. 7. Mendahulukan Berbuka puasa dengan makanan ringan dan yang manis, dianjurkan kalau ada dengan makan buah kurma.
8. Sujud Syukur Apabila mendapat nikmat atau terhindar dari bencana atau musibah. 9. Tidak suka Besantai Dan Segera tidur selepas selesai solat Insyak.

10. Mengikuti Bacaan Muadzin (azan). 11. Berlumba-Lumba untuk mengumandangkan azan, bersegera menunaikan solat serta berupaya untuk Mendapatkan Shaf Pertama. 12. Meminta Izin Tiga Kali Ketika Bertamu (dengan ucapan Assalamu’alaikum). 13. Mengibaskan Seprei Saat Hendak Tidur (dengan maksud agar tempat tidur kita tidak kotor).

14. Meruqyah Diri dan keluarga anda dari ganguan syaitan. 15. Berdoa kesyukuran Ketika Memakai Pakaian Baru. 16. Mengucapkan Salam Kepada Semua Orang Islam Termasuk Anak Kecil. (Jika berpapasan atau bertemu). 17. Berwudhu ‘Sebelum Mandi Besar (Mandi Junub).

18. Membaca ‘Aamiin’ dengan Suara Keras Semasa menjadi Makmum. 19. Membaca zikir Selepas Solat.
20. Membuat Pembatas (ada tunggang waktu) saat Sedang Solat Fardhu Atau Solat Sunnah.

Semoga catatan ringkas ini dapat manfaat bagi kita semua. Jangan lupa SHARE juga untuk para sahabat.