Fahami Tips Untuk Membiasakan Diri Solat Pada Awal Waktu

Fahami Tips Untuk Membiasakan Diri Solat Pada Awal Waktu | # 1 Jika tidak ada sebarang kerja yg mengikat atau urusan penting yg perlu dilaksanakan, maka segera tinggalkan urusan yg tidak berfaedah seperti Facebook. Latih diri untuk segera menutup komputer riba atau simpan handphone kita.

# 2 Pasang penggera waktu solat dalam handphone, tab atau laptop. Dengan cara ini, kita akan cepat tersedar bahawa waktu solat telah pun masuk. Segera berwuduk.

Jika datang nafsu malas dan rasa berat, katakan berulang kali kepada diri, “Allah sedang panggil dan tunggu aku menghadap-Nya sekarang!”

# 3 Biasakan diri dalam keadaan sentiasa mempunyai wuduk. Duduk lima minit awal di atas sejadah sambil berzikir menunggu masuknya waktu solat.

# 4 Mengetahui kelebihan solat pada awal waktu, maka kita akan berlumba-lumba untuk segera menunaikannya.

Semoga bermanfaat! Dipersilakan Share jika bermanfaat untuk anda semua.

Tetapi malangnya, masih ramai dari kita yang mendakwa Islam tetapi tidak pernah bersolat. Ada solat, tetapi masih berlubang-lubang. Alasan yang digunakan juga bervariasi, ada yang disebabkan oleh aktiviti yang sibuk sehingga mereka tidak boleh berdoa, ada yang sedang dalam perjalanan,

Walaupun mereka mempunyai masa alasan yang digunakan dilupakan atau malas. Sekian Terima Kasih,Dipersilakan Share Jika Bermanfaat Untuk Anda Semua.

Leave a Reply