Setiap Penyakit Pasti Ada UbatnyaInfo Menafaat : Setiap Penyakit Pasti Ada Ubatnya- Rasulullah SAW Mengajarkan DOA Untuk Penyakit Tertentu | Setiap penyakit ada Ubatnya, demikianlah yang disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW.

Oleh kerana itu orang yang mengalami penyakit dianjurkan untuk berubat. Rasulullah SAW juga mengajarkan doa-doa untuk penyakit tertentu. Contohnya adalah di bawah ini.

Jika yang sakit hanya dibahagian tertentu dari tubuh kita, misalnya bahagian dada (paru-paru dan jantung), kepala (sakit kepala atau migrain), sakit perut (lambung / maag), dan sejenisnya,

Maka Rasulullah menganjurkan untuk membaca doa berikut ini:
ضع يدك على الذى تألم من جسدك وقل باسم الله. ثلاثا. وقل سبع مرات أعوذ بالله وقدرته من شر ما أجد وأحاذر

“Letakkan tanganmu pada tempat yang sakit dan bacalah Bismillah tiga kali, lalu bacalah” A’uudzu billahi wa qudrotihi min syarri maa ajidu wa uhaadziru ”

(Aku berlindung kepada Allah dan kekuasaanNya dari keburukan yang sedang aku rasakan dan yang aku khawatirkan)” (HR . Muslim) Dalam Syarah Hisnul Muslim disebutkan ” asbabul wurud ” hadis ini.

Suatu hari ada seorang sahabat Nabi SAW yang datang mengadu sakit pada anggota tubuhnya. Ia bernama Utsman bin Al Ash r.a. yang merasakan sakit sejak ia masuk islam.

Lalu Rasulullah mengajarkan doa dan cara tersebut:

1. Letakkan tangan pada tempat yang sakit
2. Baca bismillah tiga kali
3. Baca doa ini tujuh kali: أعوذ بالله وقدرته من شر ما أجد وأحاذر

Artinya: Aku berlindung kepada Allah dan kekuasaanNya dari keburukan yang sedang aku rasakan dan yang aku khawatirkanJika kita meyakini betul apa yang diajarkan Rasulullah ini,

Maka insya Allah, Allah akan memberikan kesembuhan kepada kita, seperti halnya Allah SWT memberikan kesembuhan kepada Utsman bin Al Ash r.a.

Semoga Allah SWT senantiasa memudahkan kita untuk mengikuti sunnah-sunnah Rasulullah SAW dan Allah mengurniakan rezeki kesihatan kepada kita dan seluruh ahli keluarga. Aamiin.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Post a Comment

0 Comments