Inilah Hukum Bagi Orang Yang Suka Melintas Dihadapan Orang Tengah BersolatBaca Dan Fahami : Inilah Hukum Bagi Orang Yang Suka Melintas Dihadapan Orang Tengah Bersolat | Afwan. Saya ingin bertanya mengenai hukumnya jika seseorang melintas di hadapan orang yg sedang solat dan ketika itu tidak mengetahui ada seseorang yang sedang solat kerana tidak ada pembatasnya.

Syukran Jawapan: Melintas di hadapan orang yang solat tidak dibolehkan, berdasarkan sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“لو يعلم المار بين يدي المصلي ماذا عليه من الإثم لكان أن يقف أربعين خيرا له من أن يمور بين يدي المصلي” “Jika sengaja orang yang melintas di hadapan seseorang yg sedang solat tahu apa yg akan dia dapatkan dari dosa,
nescaya ia berdiri menunggu sahaja sehingga orang tersebut selesai solat lebih ia sukai daripada melalui di hadapannya ”

40: boleh saja hari, bulan, atau tahun.

Apabila Seseorang yang solat tidak memakai sutrah / pembatas maka jarak yang boleh dilalui oleh seseorng di hadapan orang yang solat tersebut mengikut jarak kepalanya ketika ia sujud,

https://www.youtube.com/watch?v=9kNP0REKJ6E

Atau sesuai batas garis sejadah yang ada di hadapannya sebagaimana yang difatwakan oleh Syaikh Ibnu ‘Utsaimin dan lain-lain . Wallahu a’lam

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

MOHON SUBSCRIBE CHANNEL NASIHAT USTAZ, SEMOGA ADA AMALAN KITA UNTUK HARI INI, JOM BUAT SAHAM UNTUK AKHIRAT

Post a Comment

0 Comments