Fadhil̷at Dan Kelebihan Surah Al Mulk Untuk Amalan Harian Untuk Kita SemuaTidak adalagi yang lebih sempurna selain Al-Quran, semua signal ilmu pengetahuan, tata cara berprilaku dan bernegara semua tertuang dengan sangat baik didalamnya. Sekalipun tidak pernah Al-Quran itu dapat dirubah oleh manusia kerana memang Al-Quran adalah bukti otentik akan kebesaran Allah SWT.

Penciptaan manusia serta penciptaan alam raya semua di kupas habis oleh Al-Quran padahal secara logika ketika Al-Quran turun ke bumi ini pada dahulu kala tidak ada namanya penelitian ataupun ilmu pengetahuan yang bisa menandinginya.

Termasuk diturunkannya surat Al Mulk didalam Al Quran yang dapat memberikan keterangan jelas dan sangat d4hsy4t faedah serta keutamaan dari surat tersebut.

Tentang Surah Al-Mulk

Surah Al Mulk (bahasa Arab:الملك ) adalah surah ke 67 dalam Al-Qur’an. Surah ini tergolong surah ‘makkiyah’ yang terdiri daripada 30 ayat. Dinamakan Al Mulk kerana kata Al Mulk yang terdapat pada ayat pertama surah ini. yang bererti ‘Kerajaan’. Surat ini disebut juga dengan ‘At Tabaarak’ yang bererti Maha Suci.

Secara umumnya, surah ini banyak mengisahkan tentang kekuasaan Allah terhadap makhluk ciptaan-Nya. Ini jelas digambarkan daripada tajuk surah ini, al-Mulk, yang bermaksud ‘kerajaan’. Pada awal surah,

Ayat ini diceritakan kesempurnaan ciptaan alam ini, yang tidak ada c4c4t-cel4nya. Allah telah menciptakan alam ini daripada awal yang tiada apa-apa kepada yang ada dan seterusnya menjaga alam ini dengan penuh kesempurnaan. Allah berkuasa menciptakan dan mem4tikan sesuatu menurut kehendak-Nya.

Keistimewaan Dan Keutamaan Surah Al-Mulk

Keistimewaan Dan Keutamaannya tersebut diketahui kerana Baginda Rasulullah SAW menyebutkan tentang khasiat surah al-Mulk ini diantaranya:

Dalam salah satu sabdanya. Rasulullah mengatakan bahwa Surat al-Mulk itu menjaga dan memelihara pembacanya dari az4b ku bur. Ibnu Abbas berkata: “Pada suatu hari ada seseorang menghampar jubahnya di atas ku bur4n dan ia tidak tahu bahwa tempat itu adalah ku bur4n, ia membaca surah Al-Mulk,

Kemudian ia mendengar suara teri4k4n dari ku bur4n itu: Inilah yang menyelamatkan aku. Kemudian kejadian itu diceriterakan kepada Rasulullah saw. Lalu beliau bersabda: Surat Al-Mulk dapat menyelamatkan penghuni ku bur dari 4z4b ku bur.” (Ad-Da’awat Ar-Rawandi, hlm 279/817; Al-Bihar 82/ 64, 92/313/2, 102/269/

Imam Muhammad Al-Baqir (sa) berkata: “Surah Al-Mulk adalah penghalang dari siks4 ku bur, surat ini termaktub di dalam Taurat, barangsiapa yang membacanya di malam hari ia akan memperoleh banyak manfaat dan kebaikan, …Sungguh aku membacanya dalam shalat sunnah sesudah Isya’ dalam keadaan duduk.

Ayahku (sa) membacanya pada siang dan malam. Barangsiapa yang membacanya, maka ketika malaikat Munkar dan Nakir akan masuk ke ku burnya dari arah kedua kakinya, kedua kakinya berkata kepada mereka: kalian tidak ada jalan ke arahku, karena hamba ini berpijak padaku lalu ia membaca surah Al-Mulk setiap siang dan malam; ketika mereka datang kepadanya dari rongganya,

Rongganya berkata kepada mereka: kalian tidak ada jalan ke arahku, kerana hamba ini telah menjagaku dengan surah Al-Mulk; ketika mereka datang kepadanya dari arah lisannya, lisannya berkata kepada mereka: kalian tidak ada jalan ke arahku, kerana hamba ini telah membaca surah Al-Mulk setiap siang dan malam denganku.” (Al-Kafi 2/233/hadis 2)

Imam Muhammad Al-Baqir (sa): “Bacalah surah Al-Mulk, karena surat ini menjadi penyelamat dari siks4 ku bur.”

Kerana fadhilahnya yang luar biasa ini, maka membaca surah al-Mulk dengan rutin istiqomah setiap hari pastilah sangat dianjurkan. Para ulama banyak menyampaikan agar membiasakan membaca surah ini pada habis solat subuh dan habis solat maghrib.

Rasulullah SAW bersabda :

“Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Sumber : akhlakmuslim

Post a Comment

0 Comments