Fahami Hasutan Syaitan Menyebabkan Umat Islam Banyak Cerai

Fahami Hasutan Syaitan Menyebabkan Umat Islam Banyak Cerai

Allahuakbar !!! Fahami Hasutan Syaitan Menyebabkan Umat Islam Banyak Cerai..Tetapi Betapa Gembiranya Iblis | Dalam Islam, perceraian adalah sesuatu yang dibenarkan tetapi sangat dibenci oleh Allah SWT. Perceraian adalah salah satu misi terbesar syaitan kepada manusia.

Dalam hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, ia diberitahu tentang pelbagai cara kuasa-kuasa syaitan menggoda manusia, Tetapi Sejenak disambut oleh Syaitan.

Tetapi apabila pasukannya melaporkan tentang kejayaan membuat pasangan itu bercerai, syaitan mendekatinya dan memuji dia.

“Sebenarnya syaitan meletakkan takhta di atas air kemudian dia menghantar tenteranya. Maka yang paling disukai adalah yang paling fitnah.

Kemudian datang salah seorang tenteranya melaporkan, “Saya telah melakukan ini dan itu.” Syaitan menjawab, “Anda belum melakukan apa-apa lagi.”

Lalu datanglah pasukan lain melapor, “aku tidak membiarkannya hingga aku menceraikan dia dan isterinya.” Iblis pun mendekat kepada pasukan itu dan memujinya, “bagus.” (HR. Muslim)

Sekiranya dari apa yang digambarkan tradisi ini dapat menjadi refleksi bagi kita semua untuk menguatkan keluarga. Iblis dan pasukannya tidak akan pernah tinggal diam ketika sebuah keluarga bahagia, harmoni dan mencapai keluarga yang sakinah mawaddah wa rahmah.

Pelbagai cara yang akan dilakukannya terhadap keluarga harmoni akan dimusnahkan, timbul pertikaian dan penderitaan bersama. Dengan semua helahnya, syaitan dan tenteranya cuba membuat keluarga bahagia menjadi tidak berpuas hati dan merosakkan.

Usaha yang dilakukan iblis terangkum dalam dua dimensi godaan, dimana iblis dan pasukannya menghembuskan benih-benih negatif kepada kita, dan di masa yang sama,

Syaitan dari kalangan manusia ikut membantu dengan menghembuskan isu serta menghasut kita. Sebagai contoh ada seseorang yang mengadu,

“Mbak, kemarin saya lihat suami mbak sedang asyik berbual dengan perempuan di dekat taman perumahan.” Ketika mendengar hal itu, dengan serta-merta iblis akan menghembuskan hasutannya, “itu tanda bahawa suamimu sedang mendekati perempuan lain, jangan-jangan dia curang dengan perempuan itu.

“Kemudian isterinya memakan hasutan jahat dan timbul kecurigaan. Kemudian dari syak wasangka timbul prasangka terhadap suaminya. Malah, suaminya sebenarnya membantu menjelaskan alamat rumah yang ditujukan oleh wanita itu.

Selain itu, syaitan akan menghasut lebih kuat, dan akhirnya menjadikan isteri menjadi kurang percaya pada suaminya, sehingga akhirnya perdebatan antara keduanya.

Si isteri yang terhasut godaan syaitan mula menampakkan sikap yang berbeza, ia mula menjadi bersikap tidak manis pada suaminya, membantah perkataan suaminya dan seterusnya.

Bukan sahaja menghasut isterinya, tentera setan juga akan menghasut suaminya. Mereka akan berbisik bahawa isteri telah berubah, mungkin dia tidak jatuh cinta lagi, atau mungkin dia yang mempunyai hubungan sulit dan sebagainya.

Sehingga akhirnya apabila suami dan isteri mula tidak mempercayai antara satu sama lain dan kecurigaan bersama,

Masalah kecil pun boleh mencetuskan hujah yang hebat. Pertemuan pasangan berasa seperti penyeksaan kepada mereka. Oleh itu, tidak mungkin untuk diceraikan kerana pelbagai sebab.

Ketika suami isteri tersebut telah bercerai, maka saat itulah pasukan iblis melaporkan kejayaan nya, “aku telah membuat mereka bercerai.” Dan iblis pun lalu memujinya, “bagus.”

Kemudian mereka akan bergembira di atas penderitaan yang dirasakan dua insan yang sebelum ini hidup bersama penuh cinta.

Perceraian adalah perkara yang sangat kebencian oleh Allah SWT tetapi sangat senang dengan Syaitan. Oleh itu, simpanlah hubungan yang baik antara suami dan isteri. Jangan biarkan syaitan bergembira dan bersorak apabila dia berjaya menghancurkan keharmonian keluarga kita.

Leave a Reply